Pardus’ta Staj Başlıyor


Bilmeyeniniz için söyleyeyim, TÜBİTAK‘ın desteğiyle geliştirilen Pardus projesinde yaz stajı için kabul edildim. Hatta staja başlayalı bir hafta oluyor. Nasıl geçti, neler yaptık, kısaca özetlemeye çalışayım…

Pardus projesini neredeyse 6 yıldır destekliyorum ve sık sık etkinliklerde de gönüllü oluyorum. Bu etkinlikler boyunca da, geliştiricilerin çoğuyla tanışma fırsatım da oldu. Tanışmakla geçen stajın ilk günü, benim için herkese selam vermekle geçti. Ancak öğleden sonra yaptığımız tanışma toplantısı, tanımadığım geliştiricilerle tanışmak ve diğer stajyer arkadaşlar hakkında bilgi edinmek açısından faydalı oldu.

Haftanın diğer 4 gününde, geliştiriciler tarafından, stajyerlere projelerinde faydalı olabilecek eğitimler verildi. Konu başlıkları şu şekildeydi: Python, vi, ÇOMAR, PiSi, Qt, Linux çekirdeği, hata çözme ve test süreçleri. Eğitimden kalan zamanlarda ise, öğretilenleri pratik yapmamız için kurcalama fırsatımız oldu.

Geliştiricilik başvurumun son aşamasında Paket Yöneticisi’nde yapmayı istediğim değişiklikler vardı. Geliştiricisiyle aynı ofis içerisinde olunca daha rahat fikir alışverişi yapabildik. Böylece planladığım değişiklikleri son haliyle kafamda güzelce şekillendirebildim. Bu konuşmalar sırasında, Gökmen, paket detaylarını gösteren pencere içerisinde de iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Pencere içerisinde bir web sayfası gösterildiği için benim için çocuk oyuncağıydı.

Stajın ilk haftası boyunca eğitimlerden kalan zamanlarımı bu konuda çalışarak değerlendirdim. Amaç paket derecelendirme sistemini çalışır hale getirmekti. Çalışırken, son zamanlarda oldukça fazla vakit geçirdiğim ve giderek daha çok sevmeye başladığım nginx web sunucusunu kullanmak istedim. Ancak, Pardus Kurumsal 2’de, php ile kullanabilmek için bazı taklalar attırmak gerekiydu. Öncelikle php’nin, FastCGI desteğiyle derlenmesi gerekiyordu. Bunun için de libc-client paketini de güncellemek gerekti. Değişiklikleri yaptıktan sonra php’yi, php-fpm yamasını da uygulayarak derleyebildim. Birkaç yapılandırma dosyası düzenledikten sonra nginx ile php kullanabiliyordum. 😀

Sonraki günlerde jQuery ve Raty isimli eklentiyi kullanarak, derecelendirme sistemini çalışır hale getirdim. Derecelendirme bilgilerinin tutulduğu SQLite veritabanında işlem yapmayı kolaylaştırmak için küçük bir php sınıfı da tanımladım. Çözülmesi gereken hatalar dışında bitirdim denebilir 🙂

Şu anda, 2. haftanın başlangıcında, geliştiricilerin toplantıdan çıkmasını bekliyoruz. Çıktıklarında proje seçimi yapacağız, heyecan dorukta!